آیین نامه
شماره: ۱۴۵۲۴۹/ت۴۸۰۸۰هـ
تاریخ: ۱۳۹۲/۰۹/۰۶
آییننامه اجرایی معافیت تحصیلی
وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ـ وزارت علوم، تحقیقات وفناوری
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ـ وزارت کشور
وزارت آموزش و پرورشـ وزارت امور خارجه
هیئت وزیران در جلسه مورخ ۱۳۹۲/۰۸/۲۹ بنا به پیشنهاد شماره ۲۴/۳۴/۱۱۱/۲۴۲۰۶ مورخ ۱۳۹۲/۰۲/۰۴ وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و تأیید ستاد کلنیروهای مسلح و به استناد ماده (۲۷) قانون اصلاح موادی از قانون خدمت وظیفه عمومی ـمصوب ۱۳۹۰ـ ، آییننامه اجرایی معافیت تحصیلی را به شرح زیر تصویبنمود:
آییننامه اجرایی معافیت تحصیلی
ماده۱- در این آییننامه، اصطلاحات زیر در معانی مشروح مربوط بهکار میروند:
الف ـ قانون: قانون خدمت وظیفه عمومی ـمصوب ۱۳۶۳ـ و کلیه الحاقات و اصلاحات بعدی آن.
ب ـ سازمان: سازمان وظیفه عمومی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و ردههای همنام در استانها.
پ- وزارت علوم: وزارت علوم، تحقیقات وفناوری.
ت ـ وزارت بهداشت: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
ث ـدانشگاهها: کلیه دانشـگاهها، مراکز و موسسات آموزش عالی دولتی یا غیردولتی داخلی و خارجی مورد تأیـید وزارتخانههای علوم، بهداشت و آموزش و پرورش.
ج ـ مراکز:مرکز مدیریت حوزههای علمیه یا نمایندگان رسمی آن در استانها.
چ ـ دانشآموز: کسی که طبق ضوابط و مقررات وزارت آموزش و پرورش، در یکی از مدارس روزانه، بزرگسالانیا آموزش از راه دور به تحصیل اشتغال دارد.
ح ـ دانشجو: کسی که طبق ضوابط ومقررات وزارتخانههای علوم و بهداشت،در یکی از دانشگاهها به تحصیل اشتغالدارد.
خ ـ طلبه: کسی که طبق ضوابط شورای عالی حوزههای علمیه، در یکی ازحوزههای علمیه یا مدارس علوم دینی به تحصیل اشتغال دارد.
تبصره ـ سایر عبارات و اصطلاحات به کار رفته در این آییننامه، مبتنی بر معانی و تعاریف به کارگرفته شده در قانون و آییننامه اجرایی آن میباشد.
ماده۲- مشمولان دارای مدرک دیپلم و پیشدانشگاهی و مشمولان فارغالتحصیل مقاطع دانشگاهی یا معادل آن در حوزههای علمیه، چنانچه در مهلت یک سال پس از فراغت از تحصیل در هر مقطع، براساس مقررات وزارتخانههای علوم و بهداشت، در یکی از دانشگاهها پذیرفته شوند، تا زمانی که وفق مواد (۳۳) و (۳۵) قانون به تحصیل اشتغال دارند، میتوانند از معافیت تحصیلی استفاده نمایند.
تبصره۱- منظور از یک سال پس از فراغت در این ماده، برای مشمولان فارغالتحصیل خرداد ماه و تیرماه، یک سال تحصیلی پس از فراغت است که از مهرماه شروع و تا پایان شهریور سال بعد ادامه مییابد.
تبصره۲-دارندگان برگـه آماده به خدمـت بدون غیبت که مهلت اعزام آنها سپری نشده باشد، میتوانند برای تحصیل در مقطع بالاتر از معافیت تحصیلی استفاده نمایند.
ماده۳-دانشجویانی که دانشگاه محل تحصیل آنها منحل شود، به شرطی که غایب شناخته نشوند، در صورت پذیرش در سایر دانشگاهها (براساس مقررات وزارتخانههای علوم و بهداشت)، مدت تحصیل انجام شده، جزو سنوات مجاز معافیت تحصیلی آنها محسوب نخواهد شد.
ماده۴- انتقال یا تغییر رشته دانشجو در مواردی که نیاز به انصراف و آزمون مجدد نمیباشد، در صورتی مشمول معافیت تحصیلی خواهد بود که از حداکثر سنوات مجاز تحصیلی تجاوز ننماید.
ماده۵- معافیت تحصیلی دانشآموزان، دانشجویان و طلابی که اخراج میشوند یا از تحصیل انصراف داده یا ترک تحصیل مینمایند، چنانچه ظرف یک سال از تاریخ اخراج، انصراف یا ترک تحصیل، در همان رشته و مقطع بازگشت به تحصیل نمایند، حسب مورد با درخواست مدرسه، دانشگاه یا مرکز مربوط و تصویب کمیسیون موارد خاص مناطق و نواحی آموزش و پرورش در خصوص دانشآموزان، کمیسیون موارد خاص مرکزی یا استانی مربوط در خصوص دانشجویان و کمیسیون موارد خاص مرکز مدیریت حوزههای علمیه در خصوص طلاب، مشروط به رعایت سقف سنوات تحصیلی موضوع مواد (۳۲) و (۳۳)قانون استمرار مییابد.
تبصره ـ دانشآموزان،دانشجویان و طلاب اخراجی، در صورت عدم بازگشت به تحصیل، امکان استفاده از معافیتتحصیلی را ندارند.
ماده۶- معافیت تحصیلی برای مشمولان در مقطع تحصیلی متوسطه،هر یک از مقاطع دانشگاهی و حوزههای علمیه داخل یا خارج کشور، فقط یک بار صادرمیشود.
تبصره ـ صدور معافیت تحصیلی برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی و بالاتر پیوسته،در مورد فارغالتحصیلان کاردانی رشتههایی که با تأیید وزارتخانههای علوم یا بهداشت، مقطع ناپیوسته بالاتر ندارد، بلامانع است.
ماده۷ـ معافیت تحصیلی دانشجویان انصرافی، در صورتی که تا یک سال پس از تاریخ انصراف، در مقطع یا رشته یا دانشگاه جدید یا یک حوزه علمیه پذیرفته شوند، در طول مدت تحصیل در مقاطع دانشگاهی (از دیپلم تا دکترای تخصصی) مشروط به اینکه انصراف، در مدت سنوات مجاز موضوع تبصره (۱) ماده (۳۳) قانون صورت گرفته باشد، فقط یک بار قابل تمدید است که در این صورت، مدت تحصیل قبلی جزو سنوات تحصیلی جدید محسوب نخواهد شد.
تبصره۱-دانشجویان انصرافی که با یک مقطع تحصیلی پایینتر فارغالتحصیل میشوند در شمول این ماده قرار ندارند و ادامه تحصیل آنان در مقطع بالاتر به شرط رعایت سقف مجاز سنوات تحصیل موضوعاین ماده در مقطع قبلی، از نظر معافیت تحصیلی بلامانع است.
تبصره۲- در صورت اعزام شدن افراد موضوع این ماده به خدمت، ترخیص آنان با رعایت تبصره (۲) ماده (۳۵) قانون بلامانع است.
ماده ۸-در اجرای تبصره (۲) ماده (۳۵) قانون، ترخیص کارکنان وظیفه بدون غیبت اولیه در حین خدمت که بیش از یک سال از تاریخ فراغت آنان از مقطع قبلی سپری شده باشد نیز جهت ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی و بالاتر به جز در زمانهای اضطراری و جنگ بلامانع است.
ماده۹-مشمولانی که مطابق قانون برای تحصیل در حوزههای علمیه پذیرفته میشوند، تا زمانی که در چارچوب مفاد ماده (۳۲) قانون وتبصره آن به تحصیل اشتغال دارند، مشروط به نداشتن غیبت میتوانند از معافیت تحصیلی استفاده نمایند. اجرای این ماده توسط سازمان، طبق تدابیر ابلاغی ستاد کل نیروهای مسلح میباشد.
ماده۱۰- ادارات آموزش و پرورش موظفند اسامی دانشآموزانی را که به سن مشمولیت (هجده سال تمام براساس ماه تولد) میرسند و طبق قانون و این آییننامه به تحصیل اشتغال دارند، به ترتیبی که سازمان اعلام مینماید برای صدور معافیت تحصیلی به سازمان اعلام نمایند.
تبصره ـ عدم حضور غیرموجه سه ماه متوالی و بیشتر دانشآموزان در واحد آموزشی مربوط، از نظر معافیت تحصیلی، ترک تحصیل تلقی خواهدشد.
ماده۱۱-دانشگاهها موظفند اسامی دانشجویانی را که مورد پذیرش قرار دادهاند، براساس ضوابطی که سازمان مشخص مینماید، جهت صدور معافیت تحصیلی اعلام نمایند.
تبصره۱-مدت اعتبار معافیت تحصیلی صادر شده، تا یک سال پس از تاریخ فراغت از تحصیل در هر مقطع است.
تبصره۲- در صورت وجود شرایط ادامه تحصیل در مدت اضافه موضوع تبصره (۲) ماده (۳۳) قانون، دانشگاهها موظفند مدت اضافه شده را ظرف سه ماه از پایان مدت مجاز موضوع تبصره (۱)ماده یادشده به سازمان اعلام نمایند.
ماده??ـ صدور معافیت تحصیلی برای طلاب منوط به ارائه گواهی اشتغال به تحصیل آنان از طریق مرکز مربوط و براساس ضوابطی است که از سوی سازمان تعیین میشودو مدت اعتبار آن، تا یک سال پس از تاریخ فراغت از تحصیل در هر دوره موضوع تبصره ماده (۳۲) قانون است.
ماده۱۳- معافیت تحصیلی طلاب، دانشآموزان و دانشجویان، حسب مورد تا پایان مهلتهای مقرر در مواد (۳۲) و (۳۳) قانون است و افراد یادشده موظفند حتی در صورتی که فارغالتحصیل نشده باشند، ظرف یک سال از تاریخ یادشده خود را جهت رسیدگی به وضعیت مشمولیت معرفی نمایند و فارغالتحصیل شدن در مهلت یک ساله مذکور، مجوزی برای صدور معافیت تحصیلی در مقطع بالاتر نخواهد بود.
ماده۱۴-در صورتی که طلبهای بیش از شش ماه متوالی در یک سال تحصیلی به طور غیرموجه در محل تحصیل حاضر نشده و ترک تحصیل نماید یا از تحصیل انصراف داده و یا اخراج شود، مرکز مربوط موظف است مراتب را ظرف سه ماه برای لغو معافیت تحصیلی به وی و سازمان اعلام نماید.
تبصره۱-تشخیص غیرموجه بودن عدم حضور، با مرکز است.
تبصـره۲- طلاب مـوضوع این ماده مـوظفند از تـاریخ ترک تحصـیل، انصـراف یـا اخراج، ظرف یک سال خـود را جهت رسیدگی به وضع مشمولیت، به سازمان یا مراکزی که از سوی سازمان تعیین میشود، معرفی نمایند.
تبصره۳-با طلاب موضوع این ماده که با استفاده از معافیت تحصیلی حوزوی، همزمان در دانشگاه نیز مشغول تحصیل بودهاند، براساس سایر مقررات این آییننامه رفتار میشود.
ماده۱۵- مقامات مسئول در ادارات آموزش و پرورش، دانشگاهها و مراکز موظفند بر پیوستگی تحصیلی دانشآموزان، دانشجویان و طلاب مشمول در مدت مجازتحصیل، نظارت کنند و در صورت فراغت یا ترک تحصیل، انصراف و اخراج، صورت اسامی آنان را ظرف سه ماه، با ذکر مشخصات کامل و نشانی و رشته و مقطع تحصیلی، به طور انفرادی وبراساس ضوابطی که سازمان مشخص مینماید، اعلام نمایند.
تبصره۱-متخلفان از اجرای این ماده در ادارات آموزش و پرورش و دانشگاهها، توسط سازمان به دستگاه مربوط جهت اعمال تنبیههای موضوع تبصره(۳) ماده(۳۴) قانون معرفی میگردند.
تبـصره۲-متـخلفان از اجـرای ایـن مـاده در مراکز، توسط سازمان به مرکز مربوط جهت اعمال تنبیههای مشابه تنبیههای موضوع تبصره(۳) ماده(۳۴) قانون براساس مصوبات شورای عالی حوزههای علمیه، معرفی میگردند.
ماده۱۶- مشمولانی که با داشتن شرایط معافیت تحصیلی در خارج از کشور تحصیل میکنند، موظفند ظرف یک سال از فراغت از تحصیل، اخراج، انصراف یا ترک تحصیل، خود را برای رسیدگی به وضع مشمولیت به نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور یا مراکز تعیین شده از سوی سازمان در داخل کشور معرفی نمایند.
ماده۱۷- دانشآموزانی که با استفاده از معافیت تحصیلی درخارج به تحصیل اشتغال دارند، چنانچه در حین تحصیل به کشور مراجعت نمایند و ظرف سه ماه به محل تحصیل خود برنگردند، معافیت تحصیلیشان لغو خواهد شد.
تبصره ـ چنانچه دانشآموزی برای بازگشت به محل تحصیل به مدت بیشتری نیاز داشته باشد، بر حسب پیشنهاد وزارت آموزش و پرورش و موافقت سازمان این مدت حداکثر تا سه ماه دیگر قابل تمدید خواهد بود.
ماده۱۸-مشمولان برای استفاده از معافیت تحصیلی خارج از کشورباید تضمینهای لازم را قبل از خروج از کشور، به سازمان بسپارند و متعهد شوند درمهلتهای مقرر مربوط، به کشور مراجعت نمایند و شرط سازمان مبنی بر ضبط تضمین به نفع دولت، در صورت عدم مراجعت به موقع را بپذیرند.
ماده۱۹- مشمولانی که معافیت تحصیلی خارج از کشور اخذ مینمایند باید ظرف شش ماه از تاریخ صدور معافیت، به تحصیل در خارج اشتغال یابند و عدم اشتغال به تحصیل تا پایان مدت یادشده، انصراف از تحصیل تلقی شده و معافیت تحصیلی آنان لغو میگردد.
تبصره ـ چنانچه امکان خروج از کشور و اشتغال به تحصیل مشمولان موضوع این ماده در مهلت تعیین شده به دلایل موجه فراهم نگردد،حسب مورد با تأیید وزارتخانههای علوم یا بهداشت، این مهلت تا شش ماه دیگرقابل تمدید است.
ماده۲۰-دانشجویانی که با استفاده از معافیت تحصیلی در خارج ازکشور تحصیل میکنند، چنانچه در حین تحصیل به کشور مراجعت نمایند و ظرف شش ماه به محل تحصیل خود برنگردند، از حیث معافیت تحصیلی در شمول احکام دانشجوی انصرافی موضوع قانون و این آییننامه خواهند بود.
تبصره ـ چنانچه دانشجویی برای بازگشت به محل تحصیل به مدت بیشتری نیاز داشته باشد، بر حسب پیشنهاد وزارتخانههای علوم یا بهداشت و موافقت سازمان این مدت با رعایت سقف مجاز تحصیل قابل تمدید خواهد بود.
ماده۲۱-مـدت تحـصیل دانـشجویان خـارج از لـحاظ مـعافیت، هـمانند دانـشجویان داخل کشور میباشد و افزایش مدت آن براساس تبصره (۲) ماده (۳۳)قانون، حسب مورد با تأیید وزارتخانههای علوم یا بهداشت خواهد بود.
ماده۲۲- انتقال معافیت تحصیلی دانشجویان شاغل به تحصیل در خارج از کشور به داخل، تا یک سال پس از قطع رابطه تحصیلی و با رعایت ضوابط و مقررات مورد عمل وزارتخانههای علوم یا بهداشت و با رعایت مفاد ماده (۳۳)قانون بلامانع است لکن این مدت جزو سنوات مجاز معافیت تحصیلی آنان لحاظ خواهدشد.
ماده۲۳- طلاب دارای مدرک کارشناسـی و بالاتر یـا حسـب مقررات مربوط معادل آن درحوزه، میتوانند در چارچوب ضوابط موضوع ماده (۳۶) قانون و ماده(۱۸) این آییننامه، برای تحصیل به خارج از کشور مسافرت نمایند.
ماده۲۴- معـافیت تحـصیلی بـرای دانشجـویان خـارج از کـشور حسب مورد با درخواست وزارتخانههای علوم، بهداشت یا سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی و توسط سازمان صادر میگردد.
ماده ۲۵-طلابـی که بـر اسـاس مـقررات مـربوط، در خـارج از کشور مشغول به تحصیل حوزوی میشوند، باید مدارک اشتغال به تحصیل خود را به مرکز مدیریت حوزههای علمیه ارسال نمایند تا در صورت تأیید، ازطریق مرکز یادشده برای آنان درخواست معافیت تحصیلی شود.
ماده۲۶- مـشمولانی کـه خـارج از ضـوابط قـانون و ایـن آییننامه از کشور خارج شده باشـند، نمیتوانند از معافیت تحصیلی استفاده نمایند.
ماده??ـ ایرانیان مقیم خارج از کشور و فرزندان مأمورین ثابت دولت جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور و همچنین کسانی که قانونا تحت کفالت یا ولایت قانونی آنها هستند، چنانچه ظرف یک سال پس از اخذ مدرک دیپلم یاپیش دانشگاهی در خارج از کشور، در یکی از دانشگاهها و مراکز آموزشعالی خارج مورد تأیید وزارتخانههای علوم یا بهداشت پذیرفته شوند، با اعلام وزارتخانههای یادشده، از معافیت تحصیلی برای ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر با رعایت مفاد ماده (۳۳) قانون برخوردار خواهند شد.
تبصره۱- چنانچه فرزندان مأمورین ثابت دولت، در سن مشمولیت و قبل از اخذ مدرک دیپلم یا پیشدانشگاهی به تبع مأموریت والدین خود از کشور خارج ودر مدارس ایرانی یا خارجی مورد تأیید وزارت آموزش و پرورش به تحصیل اشتغال یابند، با رعایت مفاد ماده (۳۳) قانون میتوانند از معافیت تحصیلی استفاده نمایند.
تبصره۲- مقیم بودن در خارج از کشور، توسط نمایندگی سیاسی یا کنسولی دولت جمهوری اسلامی ایران در کشور محل اقامت و براساس ضوابط مربوط، احراز و از طریق وزارت امور خارجه به سازمان اعلام میگردد.
ماده۲۸- فرزندان مأموران ثابت دولتدر خارج از کشور و همچنین کسانی که قانونا تحت کفالت و یا ولایت قانونی آنها قراردارند، چنانچه در سن مشمولیت و پس از اخذ دیپلم یا بالاتر به تبع مأموریت والدین و با تأیید وزارت امور خارجه از کشور خارج و ظرف یک سال پس از خروج از کشور، در یکی از دانشگاههای مورد تأیید وزارتخانههای علوم یا بهداشت در کشور محل مأموریت والدین به تحصیل اشتغال یابند، میتوانند از معافیت تحصیلی خارج از کشور با رعایت مفادماده (۳۳) قانون استفاده نمایند.
ماده۲۹- برای کارکنان وظیفه غایب و همچنین مشمولان غایب، در صورتی که عذرشان مطابق تبصره(۳) ماده (۵۸) قانون موجه نباشد، معافیت تحصیلی صادر نمیگردد.
اسحاق جهانگیری
معاون اول رئیسجمهور
شماره آیین نامه مالیاتی : 145249/ت48080هـ
تاریخ آیین نامه مالیاتی : 1392/09/06
موضوع آیین نامه مالیاتی : آییننامه اجرایی معافیت تحصیلی