ماده ۱۷ قانون مالیاتهای مستقیم:

اموال و دارایی‌هایی که در نتیجه فوت شخص اعم از فوت واقعی یا فرضی انتقال می‌یابد، به شرح زیر مشمول مالیات است:

1- نسبت به سپرده‌های بانکی، اوراق مشارکت و سایر اوراق بهادار به استثنای موارد مندرج در بند ۲ این ماده و سودهای متعلق به آنها و همچنین سود سهام و سهم الشرکه تا تاریخ ثبت انتقال به نام وراث و یا پرداخت و تحویل به آنها به نرخ سه درصد ۳%.

2- نسبت به سهام و سهم الشرکه و حق تقدم آنها یک و نیم (۱/۵) برابر نرخ‌های مذکور در تبصره (۱) ماده ۱۴۳ و ماده ۱۴۳ مکرر این قانون طبق مقررات مزبور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.

3- نسبت به حق‌الامتیاز و سایر اموال و حقوق مالی که در بندهای مذکور به آنها تصریح نشده است، به نرخ ده درصد (۱۰%) ارزش روز در تارخ تحویل یا ثبت انتقال به نام وراث.

4- نسبت به انواع وسایل نقلیه موتوری، زمینی، دریایی و هوایی به نرخ دو درصد (۲%) بهای اعلامی توسط سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.

5- نسبت به املاک و حق واگذاری محل یک و نیم (۱/۵) برابر نرخ‌های مذکور در ماده ۵۹ این قانون به مأخذ ارزش معاملاتی املاک و یا به مأخذ ارزش روز حق واگذاری حسب مورد، در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث.

6- نسبت به اموال و دارایی‌های متعلق به متوفای ایرانی که در خارج از کشور واقع شده است پس از کسر مالیات بر ارثی که از آن بابت به دولت محل وقوع اموال و دارایی‌ها پرداخت شده است به نرخ ده درصد (۱۰%) ارزش ماترک که مأخذ محاسبه مالیات بر ارث در کشور محل وقوع مال قرار گرفته است. در صورت عدم شمول مالیات بر ارث در کشور مزبور به مأخذ ارزش روز انتقال یا تحویل به نام وارث.

تبصره ۱- محاسبه و اخذ مالیات بر ارث در مورد متوفیان قبل از لازم‌الاجرا شدن این قانون (۱۳۹۵/۰۱/۰۱) اعم از اینکه پرونده مالیاتی برای آنها تشکیل شده یا نشده باشد، مشمول حکم این ماده نخواهد بود.

تبصره ۲- نرخ‌های مذکور در این ماده مربوط به وراث طبقه اول است. در صورتی که وراث طبقات دوم و سوم باشند، نرخ‌های مذکور در این ماده به ترتیب دو و چهار برابر خواهد شد.

تبصره ۳- در صورتی که متوفی و وراث، تبعه خارجی باشند، اموال و دارایی‌های متوفی که در ایران واقع است، مشمول مالیات به نرخ وراث طبقه اول خواهد بود.

تبصره ۴- در مواردی که وراث سهم خود از اموال موضوع بندهای (۲)، (۴) و (۵) این ماده را به اشخاص ثالث یا وراث دیگر انتقال دهند، علاوه بر مالیات بر ارث به شرح این فصل، مشمول مالیات طبق مقرارت فصول مربوط خواهند بود.

تبصره ۵- حقوق ناشی از عقود اجاره به شرط تملیک با بانک‌ها و سایر نهادهای مالی و اعتباری، نسبت به عرصه و اعیان املاک بر اساس ارزش معاملاتی در تاریخ ثبت انتقال به نام وراث محاسبه خواهد شد.


سوالات متداول

ماده 17 قانون مالیاتهای مستقیم نرخ مالیات بر ارث اموال و دارایی‌های مختلف را شرح می‌دهد. متن ماده 17 ق.م.م

مطابق ماده 17 ق.م.م 3% مبلغ حساب بانکی متوفی مالیات ارث محاسبه خواهد شد.

مطابق ماده 17 ق.م.م 7.5% ارزش معاملاتی املاک متوفی مالیات ارث محاسبه خواهد شد.

مطابق ماده 17 ق.م.م 2% ارزش خودرو متوفی مطابق اعلام قیمت خودروها توسط سازمان مالیاتی مالیات ارث محاسبه خواهد شد.

مطابق ماده 17 ق.م.م 3% ارزش روز مغازه متوفی مالیات ارث محاسبه خواهد شد.

بله. مطابق قانون جدید مالیاتهای مستقم در مورد فوت شدگان از ابتدای سال 95 می‌توانید مالیات ارث اموال مختلف را جداگانه پرداخت کنید. مطالعه بیشتر در مورد مالیات بر ارث

اشتراک گذاری
ماده 17 قانون مالیاتهای مستقیم
تاریخ تصویب : 1394/04/31

نرخ مالیات بر ارث نسبت به اموال باقی مانده از متوفی به شرح زیر است :

  • موجودی های بانکی : ۳ درصد  مبلغ
  • سود سهام : ۳ درصد  مبلغ
  • ارزش سهام : ۶ درصد ارزش سهام
  • حق الامتیاز: ۱۰ درصد ارزش روز
  • انواع وسیله نقیله : ۲ درصد ارزش اعلامی سازمان مالیاتی
  • املاک : ۵ درصد ارزش معاملاتی
  • سرقفلی : ۳ درصد   ارزش روز
  • سایر اموال :    ۱۰ درصد   ارزش روز
  • اموال خارج ازکشور: ۱۰ درصد ارزش روز

1.به موجب بند 2 ماده واحده قانون اصلاح قانون مالیات­های مستقیم، مصوب 31/4/1394، این متن جایگزین ماده (17) قانون شد. ‌