اظهارنامه اصلاحی چیست ؟

تسلیم اظهارنامه مالیاتی مهم‌ترین وظیفه قانونی مودیان مالیاتی است.

مطابق قانون بسیاری از معافیت‌ها و تسهیلات قانونی به شرط ارائه اظهارنامه مالیاتی در زمان قانونی اعطا می‌شود و در صورت تاخیر در ارسال اظهارنامه مشمول جرائم مالیاتی خواهید شد.

مهلت قانونی ارسال اظهارنامه مالیات عملکرد شرکت‌ها 4 ماه بعد از پایان سال مالی آنهاست.

لذا در مورد شرکتهایی که سال مالی آنها از اول فروردین تا 29 اسفند است مهلت ارسال اظهارنامه پایان تیر ماه سال بعد خواهد بود.

در مورد مشاغل مهلت ارسال اظهارنامه پایان خرداد است.

از طرفی اطلاعات ثبت شده در اظهارنامه های مالیاتی به عنوان اطلاعات ابرازی یکی از ملاکهای تشخیص مالیات می‌باشد.

بسیار اتفاق می‌افتد که مودیان مالیاتی پس از ارسال اظهارنامه در زمان قانونی متوجه شوند که اطلاعات ثبت شده در اظهارنامه اشتباه بوده است و تصمیم به تغییر و اصلاح اطلاعات ارسالی داشته باشند.

قانونگذار برای کمک به حل این مشکل به موجب تبصره ماده 226 قانون مالیاتهای مستقیم ، امکان ارائه اظهارنامه اصلاحی را فراهم نموده است.

در متن تبصره ماده 226 قانون مالیاتهای مستقیم آمده است:

به مؤدیان مالیاتی اجازه داده می‌شود در صورتی که به نحوی از انحاء در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه اشتباهی شده باشد، با ارائه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به رفع اشتباه اقدام و اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد تسلیم نماید و در هر حال تاریخ تسلیم اظهارنامه مؤدی تاریخ تسلیم اظهار نامه اول می‌باشد.

پس فقط در صورتی که اشتباه محاسباتی در اظهارنامه وجود داشته باشد میتوانید ظرف یک ماه از تاریخ پایان مهلت تسلیم اظهارنامه با ارسال اظهارنامه اصلاحی اطلاعات ارسال شده را اصلاح نمایید.

در نتیجه زمان ارسال اظهارنامه اصلاحی برای شرکتها مرداد ماه و برای مشاغل تیر ماه خواهد بود.

اظهارنامه اصلاحی با اظهارنامه جایگزین چه تفاوتی دارد ؟

در صورتی که در مهلت تسلیم اظهارنامه تا قبل از پایان مهلت بعد از ارسال اظهارنامه اصلی هر اظهارنامه دیگری ارسال شود در حکم اظهارنامه جایگزین است.

تا قبل از پایان مهلت قانونی هر چند تا اظهارنامه جایگزین که بخواهید میتوانید ثبت کنید و همواره آخرین اظهارنامه جایگزین ملاک عمل قرار خواهد گرفت.

بعد از ارسال اظهارنامه اصلی هر اظهارنامه ای که تا قبل از پایان تیر ارسال کنید اظهارنامه جایگزین و هر اظهارنامه ای که در مرداد ماه ارسال کنید اظهارنامه اصلاحی خواهد بود.

این موضوع به جهت اهمیت در بخشنامه شماره 200/12319 مورخ 1392/07/07 سازمان امور مالیاتی نیز تصریح شده است:

بخشنامه 200/12319 مورخ 1392/07/07 در مورد اظهارنامه اصلاحی

نظر به سؤالات و ابهامات مطرح شده در خصوص اظهارنامه اصلاحی موضوع تبصره ماده ۲۲۶ قانون مالیاتهای مستقیم، که مقرر می دارد:

” به مؤدیان مالیاتی اجازه داده می شود در صورتیکه به نحوی از انحاء در اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان تسلیمی از نظر محاسبه اشتباهی شده باشد، با ارایه مدارک لازم ظرف یک ماه از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به رفع اشتباه اقدام و اظهارنامه یا ترازنامه یا حساب سود و زیان اصلاحی را حسب مورد تسلیم نماید و در هر حال تاریخ تسلیم اظهارنامه مؤدی تاریخ تسلیم اظهارنامه اول می باشد”

بنابراین به منظور وحدت رویه اجرائی مقرر می گردد:

۱- با توجه به صراحت تبصره مذکور مبنی بر تسلیم اظهارنامه اصلاحی از تاریخ انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه به مدت یک ماه،هر گونه اظهارنامه تسلیمی قبل از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه به عنوان اظهارنامه اصلی تلقی و آخرین اظهارنامه تسلیمی در موعد مقرر که با رعایت مقررات تسلیم شده باشد به عنوان اظهارنامه اصلی ملاک رسیدگی خواهد بود.

۲- چنانچه مؤدی پس از انقضای مهلت تسلیم اظهارنامه نسبت به تسلیم اظهارنامه اصلاحی در مهلت مقرر قانونی اقدام نموده باشد،در صورتی که مغایرت ارقام اظهارنامه اصلاحی مذکور در مقایسه با آخرین اظهارنامه تسلیمی در مهلت مقرر،ناشی از نتیجه ثبت سند حسابداری اصلاحی یا رویداد مالی پس از تسلیم اظهارنامه اصلی در دفاتر قانونی مؤدی نباشد، به عنوان اظهارنامه اصلاحی موضوع تبصره ماده ۲۲۶ قانون مذکور قابل قبول خواهد بود.

اشتراک گذاری
موضوع : اظهارنامه اصلاحی